CHECKLISTA

Kontrollera avtrycket medan patienten är kvar

Tryck avtrycksskeden i ett moment hela vägen över tänderna, i en jämn vertikal rörelse. Läppen har en tendens att vara i vägen, vilket kan leda till att skeden trycks på plats över molarerna först och sedan över fronten.
Har du otur kan det uppstå en ”gungbräde-effekt” där skeden lättar distalt. Det blir då undertryck där, som resulterar i en konstigt utdragen form på gipsmodellens molarer.
Låt inte avtrycksskeden glida runt utan håll noggrant kvar den i samma position tills massan stelnat. Annars kan vissa delar av bettet tryckas djupare in i massan när andra delar börjat stelna. Gipsmodellen får då en egendomlig form.
Tänk på var du placerar fingrarna så att du inte hindrar avtrycksmassan att tränga ut genom hålen i avtrycksskeden.

1.

Massan har slitits loss från avtrycksskeden. Din patient kanske har ett ogynnsamt format bett? Ta om avtrycket och lossa det med större försiktighet.

2.

Håll avtrycket så att du ser utsidan. Tryck försiktigt med ett finger inuti avtrycket. Om du ser minsta rörelse hos avtrycksmassan i förhållande till avtrycksskeden, eller om det bubblar någonstans, behöver avtrycket tas om.

3.

Titta inuti avtrycket om tandköttskanten vid tänderna ser skarp och tydlig ut. Om inte, beror det troligen på att trycket inuti avtrycksskeden varit för lågt. Antingen på grund av för liten mängd eller på för blött blandad avtrycksmassa.

4.

Snåla inte med alginat. Då bildas inget överskott, och avtrycket saknar skärpa.

5.

För torrt rörd alginat.

6.

Så här blev modellen med onaturligt tunna incisiver.

7.

Så här såg tänderna ut egentligen.

8.

Med för lite avtrycksmassa i skeden uppstår aldrig det nödvändiga trycket, även om massan fördelar sig i skeden.

9.

Se till att alla tänder som har betydelse för arbetet finns med innanför avtrycksskedena kanter.

10.

De delar av avtrycket som inte stöds av avtrycksskeden kan man inte lita på. Det är faktiskt bäst att skära bort dem innan avtrycket packas.

Här är adresserna till våra två lokaler. All postgång sker till Vikingavägen 13 och alla besökare hänvisas till Armfeltsgatan 26, om inget annat har avtalats.

Under våra öppettider så kan du alltid ringa till oss eller mejla om du har några funderingar!

Du hittar oss här